您当前位置: 首页 >> 专业设置 >> 公共艺术 >> 外聘教授 >> 浏览文章
​朱乐耕
时间:2018/05/22 11:49:49 点击: 作者: 来源:

朱乐耕,中国艺术研究院艺术创作研究院院长、教授、博士生导师、全国政协委员,是 2012年文化部“物质文化遗产薪传奖”和2013年“中华艺文奖”的得主。他曾在中国、新加坡、香港、韩国、美国、法国、德国等多个国家及地区举办个人陶艺展。其主要贡献在于将当代陶艺与环境建筑相结合,并以气势磅礴而著称,其多件作品被安置在韩国的首尔、济州岛、国内的北京、天津、上海等一些著名的建筑物中,成为多座城市的重要公共艺术及人文景观,是一位具有国际影响力的中国当代陶艺家。多次应邀在美国哈佛大学、美国阿佛雷德大学、美国肯塔基大学、加拿大拉瓦尔大学、日本东京艺术大学、韩国弘益大学等许多国家的重要大学讲学。在各种讲座及学术交流中,他通过自己的陶艺实践过程阐释了中国自然主义的哲学观,阐释了中国哲人对世界的认识,进而表达了中国人的文化理念以及对现代社会的认识。他认为,自己的作品具有很强的当代意识,但他将自己的作品的当代性,定性为本土化的当代性,即具有中国哲学意味的当代性风格。

Brief introduction of Zhu Legeng

Mr. Zhu Legeng, graduated from Art Department of Jingdezhen Ceramic Institute, obtained the master’s degree. Present he is the president of Art Creation Institute of Chinese Academy of Arts, Professor, and doctoral supervisor, special allowances Outstanding contribution expert, and enjoys the special subsidy of the State Council, National master of Ceramics in China, Member of Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC), Vice-Chairman of China Arts And Crafts Association (CACA). His works have been exhibited in numerous domestics and international ceramic art exhibitions with many successes. More than 40 works have gained prizes. In 2012, he received‘ Xin Chuan’ prize for inheritor of Chinese intangible heritage cultural. In 2013, he received ‘Yi Wen’ prize.